Slide background
Slide background
Slide background

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering helpt u als iemand anders een claim tegen u indient omdat u zijn spullen beschadigd hebt. De verzekering betaalt de claim en helpt u eventueel met de rechtszaak als de schuldvraag niet zo duidelijk ligt.
Er bestaat een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) en een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB). De AVB helpt u bijvoorbeeld in situaties als de volgende.

  • Een van de werknemers komt met zijn hand klem te zitten in een machine en stelt het bedrijf aansprakelijk omdat de veiligheidsvoorschriften niet duidelijk genoeg zouden zijn.
  • U hebt een installatiebedrijf. Een van uw werknemers vergeet na de controle van een cv-ketel alles weer goed vast te draaien, zodat de zolder blank komt te staan.
  • Uw heftruckchauffeur ziet bij zijn manoeuvres de geparkeerde fiets van een bezoeker over het hoofd.
  • U hebt een bouwbedrijf. Uw werknemers lossen een partij stenen. Daarbij beschadigen ze per ongeluk een voorbijrijdende auto.

Een paar zaken worden door de meeste bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringen nadrukkelijk uitgesloten. De belangrijkste zijn milieuschade en de schade die uw product(en) veroorzaken. Bij sommige verzekeraars kunt u de productaansprakelijkheid ook meeverzekeren. Uiteraard betaalt u dan wel een hogere premie. Voor milieuschade bestaat een aparte milieuschadeverzekering.

Wie vallen er allemaal onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Dat zijn:

  • de onderneming
  • de ondernemer;
  • de werknemers;
  • eventuele meewerkende familieleden;
  • vaak ook bestuurders en commissarissen;
  • als u dat wilt: ook de personeelsvereniging en het pensioenfonds.

Als de personeelsvereniging of het pensioenfonds zelf rechtspersoonlijkheid hebben (en dat hebben ze bijna altijd), mogen ze ook een eigen AVB afsluiten. Het is echter goedkoper als ze ‘meeliften'' met de AVB van het bedrijf.

De manier waarop u premie betaalt, gaat misschien wat anders dan u gewend bent. Aan het begin van elk verzekeringsjaar vraagt uw verzekeraar u om een opgaaf van de geschatte omzet en de geschatte loonsom. Op basis van die gegevens betaalt u een voorschotpremie. Na afsluiting van het boekjaar krijgt u een naverrekeningsformulier, waarop u de werkelijk behaalde omzet en werkelijk betaalde loonsom kunt invullen. Dan stelt de verzekeraar de definitieve premie vast. U moet bijbetalen of u krijgt een deel van de premie terug.

Natuurlijk betekent dit niet dat u de premies van de verschillende verzekeraars niet kunt vergelijken. Als u ons uw geschatte omzet en geschatte loonsom geeft, kan offertedesk.com voor u uitrekenen welke premie daarbij hoort bij verschillende verzekeraars. Uw gegevens worden discreet behandeld. Niemand krijgt ze ooit te zien.

Vraag direct een offerte voor een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering aan.

Aanvraag Verzekering

Een initiatief van:

Diepenhorst